OLYMPIC CITY TRANSPORT CHALLENGE - - TJÄNSTEINNOVATIONER FÖR ETT TILLGÄNGLIGARE RIO DE JANEIRO

19 November, 2015 - 11:46

 

I augusti och september 2016 genomförs de olympiska- och paralympiska spelen i Rio de Janeiro i Brasilien. I samband med spelen kommer regionens 12 miljoner invånare öka kraftigt. Det ställer tuffa krav på stadens transportsystem och det behövs nya lösningar för att invånare och besökare smidigt ska kunna ta sig till både arbete och olympiska evenemang.

För att möta dessa krav och stimulera till digitala innovationer som förbättrar Rios lokaltrafik arrangeras tävlingen Olympic City Transport Challenge.

-    Tanken är att förbättra informationsunderlaget för invånare och besökare att kunna välja bästa alternativ för framkomlighet i samband med de olympiska spelen men också att bidra till bestående förbättringar som lockar fler resenärer till lokaltrafiken efter olympiaden, säger Johan Östling, projektledare på Swedish ICT Viktoria.

Tävlingen är ett samarbete mellan Swedish ICT Viktoria, Evry AB och Rio de Janeiro stad och utgör en viktig del i Vinnovas satsning på samverkan för miljöinnovationer mellan Sverige och Brasilien.

Tävlingen öppnade i början av november och är indelad i tre kategorier: reseplanerare, komfort och tillgänglighet samt upplev olympiaden. Vinnarna koras i mars nästa år och priset utgörs av rätten att publicera digitala tjänster under varumärket ”Cidade Olímpica”.

-    Redan under tävlingens första vecka har vi fått in tio anmälningar, säger Johan Östling, projektledare på Swedish ICT Viktoria.

Till sin hjälp har deltagarna en utvecklingsplattform från Evry AB med en rad olika datakällor och stöd för att enkelt publicera tjänster.

För mer information om Olympic City Transport Challenge besök tävlingen på www.transportchallenge.rio

 

För mer information:

Gustaf Juell-Skielse, senior researcher på Viktoria Swedish ICT
gustaf.juell-skielse [at] viktoria.se, +46 73 707 87 32

Johan Östling, senior project manager på Viktoria Swedish ICT johan.ostling [at] viktoria.se, +46 733 277 662