Resledaren, vinnare av Travelhack 2013, lanserad som App!

14 October, 2014 - 15:14

Den 14 oktober 2014 lanserades innovations- och forskningsprojektet ResLedaren det mobila resestödet Resledaren på Google Play. Resledaren är en utökad reseplanerare som ger resenären i Stockholms kollektivtrafik minnesstöd och överblick från start till mål för sina resor. Resledaren innehåller funktionalitet såsom:

• Påminnelser om när resenären ska gå hemifrån för att hinna med bussen/tåget
• Ha-med-lista, ett minnesstöd för att få med de saker resenären behöver
• Överblick över resan där resenären ser alla stationer han/hon ska passera, vilken station som är närmast just nu, var resenären ska göra ett trafikbyte och var resenären ska gå av.
• ”Dags att kliva av”-påminnelse
• Karta från slutstationen till adressen för resenärens slutmål på resan

Appen är utvecklad särskilt för personer med kognitiva funktionsnedsättningar och är ett innovationsprojekt som drivits i samverkan mellan parterna Autismpedagogik, Samtrafiken, SL och Viktoria Swedish ICT. Vinnova har stått för finansiering och HiQ för den tekniska utvecklingen. Resledaren vann den digitala innovationstävlingen Travelhack 2013 som samarrangerades av Samtrafiken, SL och Viktoria Swedish ICT under våren 2013.

”Det är otroligt roligt att ha fått studera Resledaren från idé till lanserad tjänst. Förutom att tjänsten ger ett stöd till tjänstens målgrupp har projektet inneburit att vi kunnat dokumentera en öppen digital innovationsprocess från start till lansering vilket genererat mycket ny spännande kunskap och utgör plattform för fortsatt forskning om tredjepartsutveckling för smart mobilitet ” säger Anders Hjalmarsson, Viktoria Swedish ICT, som var med och arrangerade Travelhack 2013 och som varit med och studerat realiseringen av tjänsten i ResLedarprojektet.

Lanseringen på Google Play kommer i dagarna följas av en lansering av tjänsten på iOS App Store.

ResLedaren på Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hiq.mobileyes.resledaren