Självkörande bilar: en revolution för staden – seminarium 1 juni

3 June, 2015 - 10:13

 

Göteborg får världens första storskaliga pilotprojekt för självkörande bilar, Drive Me, där 100 Volvobilar med vanliga förare kommer att köras på allmän väg i Göteborg. På sikt kan självkörande bilar, bussar och lastbilar revolutionera infrastruktur och arbetsmarknad. Kommer vi att äga egna bilar i framtiden? Kommer transporter på väg, utan personalkostnader, att konkurrera ut spårtransporter? Kommer självkörande fordon förändra hur våra städer ser ut och fungerar? Med utgångspunkt i Drive Me-projektet arrangerade Fores Väst ett seminarium om vart utvecklingen är på väg och hur den påverkar oss alla.

Medverkande:
Hamid Zarghampour, projektledare för Drive Me-projektet och strateg på Trafikverket
Azra Habibovic, redaktör för nyhetsbrevet Automatiserade fordon, Viktoria Swedish ICT
Johan Nyhus, kommunalråd (S) och ordförande i Trafiknämnden
Anna Dubois, professor, Teknikens ekonomi och organisation samt styrkeområdesledare för styrkeområde Transport, Chalmers

Moderator: Jakob Lagercrantz, 2030-sekretariatet

Tankesmedjan Fores i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Västra Götaland ordnar återkommande aktiviteter i Västsverige under namnet Fores Väst. Vi vill fungera som en bro mellan akademi och politik, och lyfta fram kunskap för bättre debatt och klokare beslut.

2030-sekretariatet ska säkerställa att Sverige når en fossilbränsleoberoende fordonsflotta till år 2030. Sekretariatet har etablerats av tankesmedjan Fores, med aktörer inom fordon, drivmedel och beteenden som partners.

När: 1 juni kl. 17-18, diskussionen fortsatte sedan i baren
Var: Posthotellet (Clarion Hotel Post), Drottningtorget 10, Göteborg

Ta del av Hamids presentation via länken -> Hamid Zarghampours presentation